Kratovo - Simikj tower

Дали некогаш сте влегле во средновековна кула што била поврзана со подземни ходници? Ако не сте, посетете го Кратово затоа што градот има не само една, туку шест кули. Во минатото имало 13 кули. Денес, може да се влезе во три од нив: Саат Кулата, Златковата и Симиќевата кула. Испијте го вашето утринско кафе или чај на последниот кат од Саат Кулата каде што има прекрасен поглед кон градот.

Саат Кулата била изградена во 1372 година. Кулата е најпозната затоа што имала градски часовник што ги информирал луѓето колку е часот.

Златковата кула е најстара. Таа била изградена во 1365 година и била реставрирана во 2015 година. Внатре во кулата може да се види изложба посветена на заштитникот на градот – Свети Ѓорѓи Кратовски.

Симиќевата кула е највисока. Последниот кат нуди интересен поглед на градот и на другите знаменитости како што е Ајдучката чаршија.