Ако сакате манастирски туризам, трите општини – Кратово, Крива Паланка и Ранковце ќе ви понудат неверојатни места за посета. Прв на листата е прекрасниот Осоговски манастир, исто така познат како Сарандопор, посветен на Свети Јоаким Осоговски, изграден на надморска височина од 825 метри, во селото Бабин Зуб, Крива Паланка. Овој извонреден манастир за прв пат се споменува во 12 век и најстарата црква, што е дел од манастирот, била изградена во 11 век. Внатрешноста и тремовите на иконата биле насликани од најзначајните македонски сликари на икони во 19 век: Димитриј Андонов Папрадишки, Мирон Илиев, Аврам Дичов и Глигорие Петровиќ.

Одличен начин да се продолжи манастирската тура е да се посети испосничката ќелија на Свети Јоаким Осоговски што се наоѓа во селото Градец многу блиску до Крива Паланка. Локалитетот е уреден за туристички посети и многу е интересно да се посети местото каде што живеел испосникот Свети Јоаким пред да се пресели во селото Бабин Зуб.

Следната црква што треба да ја посетите е посветена на Свети Димитриј Солунски. Црквата била изградена во 1833 година во Крива Паланка. Овој објект има богат иконостас со многу пејзажи и флорални мотиви.

Следна станица од манастирската тура треба да ви биде селото Опила (Ранковце) за да ја посетите црквата Свети Никола, една од најстарите во регионот изградена во 13 или 14 век.

Не може да си заминете од Ранковце ако не сте ја посетиле манастирската црква посветена на Свети Никола во селото Псача (Ранковце) чиј иконостас е една од најубавите креации на македонската средновековна црковна уметност.

Потоа може да го посетите Кратово, каде што скоро секое село има црква, а во градот има три цркви:

  • Најголемата црква е посветена на Отсекувањето на главата на Свети Јован Крстителот изградена од познатиот градител Андреја Дамјанов во 1836 година;
  • Најстарата црква во градот, посветена на Свети Никола Чудотворец, е првпат спомената во 1666 година; и

Црквата посветена на заштитникот на градот, Свети Ѓорѓи Кратовски, изградена во 1925 година. Ако дојдете во Кратово на 24 февруари – може да бидете дел од една од најголемите прослави во градот – денот кога градот го слави овој светец кој бил роден во овој значаен град во 1497 година.