Додека сте во Осогово, немојте да заборавите да ги посетите мистичните „Камени кукли“ во селото Куклица. Овие камени фигури, наречени „Весела свадба“, на само 13 км возење од Кратово ќе ве маѓепсаат и нема да сакате да го напуштите ова мирно место. Не е можно вакво мистично место да нема своја легенда – прашајте го вашиот водич што се случило на денот на венчавката. Има околу 148 камени фигури во оваа воодушевувачко место. Се претпоставува дека тие започнале да се создаваат пред 10 милиони години и сѐ уште се менуваат.